Dieta

Zdrowe garnki – które garnki najlepiej wybrać do zdrowego gotowania?

• Zakładki: 17


Ogromna oferta garnków i patelni może przytłoczyć każdego kupującego nowy sprzęt do kuchni. Dlatego dzisiaj przyjrzymy się rodzajom garnków i podpowiemy, na co zwrócić uwagę, szukając zdrowych garnków do gotowania? Co to znaczy, że garnki są zdrowe?

Zdrowe garnki – co to znaczy?

Zdrowe garnki wyróżniają się dwiema najważniejszymi cechami:

  • nie wydzielają żadnych szkodliwych substancji
  • nie pozwalają gromadzić się bakteriom
  • nie wchodzą w reakcję z kwaśnymi czy słonymi potrawami

Ponadto spośród wielu rodzajów zdrowych garnków można wyodrębnić takie, które są bezpieczne dla naszego zdrowia, ale podczas gotowania warto stosować kilka prostych zasad. Są to garnki ze stali nierdzewnej – zdrowe i w pełni bezpieczne będą latami wyglądać jak nowe, gdy sól będziemy zawsze dodawać do gorącej wody. Pamiętajmy także, by nie przechowywać w nich potraw dłużej niż jeden dzień – po dłuższym czasie do dań może przeniknąć metaliczny posmak.

Zdrowe garnki – które naczynia są najzdrowsze?

Do zdrowych garnków z całą pewnością możemy zaliczyć także garnki ceramiczne, które będą doskonałą alternatywą dla osób uczulonych na nikiel, znajdujący się w garnkach stalowych 18/10. Również wysokiej jakości powłoka teflonowa jest całkowicie bezpieczna dla zdrowia. Pamiętajmy, by gotując w ceramicznych czy teflonowych garnkach, używać drewnianych lub silikonowych akcesoriów do mieszania. Zdrowymi garnkami są także naczynia emaliowane Gerlach. Zestaw garnków zawsze warto kupić od renomowanego producenta, zyskując pewność co do jakości materiału, z którego wykonano każdy element kompletu.

Artykuł powstał przy współpracy z firmą Gerlach.

Fot. Shutterstock.

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
39 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *