Kuchnie indukcyjne sukcesywnie wypierają kuchenki gazowe i elektryczne. Atuty płyt indukcyjnych docenia coraz więcej osób, którym zależy nie tylko na funkcjonalności, ale również nowoczesnej aranzacji kuchni. Poznaj zalety korzystania z kuchni indukcyjnej.
Jak działają kuchnie indukcyjne?
Działanie kuchni indukcyjnych opiera się o przetwarzanie energii elektrycznej w energię cieplną. Jest to możliwe dzięki miedzianym cewkom, które znajdują się pod wierzchnią warstwą płyty. Cewki te zmieniają prąd zmienny, który przez nie płynie, w pole magnetyczne. Pole magnetyczne w połączeniu z metalem wywołuje prądy wirowe, które podgrzewają metal – w tym przypadku dno garnka. Dlatego korzystając z kuchni indukcyjnych, należy stosować garnki indukcyjne. Garnki Gerlach na indukcję oprócz dna z materiału ferromagnetycznego, posiadają także dysk aluminiowy, który spowalnia stygnięcie ugotowanych potraw.
Kuchnie indukcyjne – zalety płyt z indukcją
W przypadku kuchni indukcyjnych możemy mówić o niemałej oszczędności energii. Ponieważ płyta podgrzewa dno naczynia i dopiero wtórnie się od niego nagrzewa się na powierzchni, energia zużywana jest w sposób optymalny. Sprawia to, że gotowanie na indukcji jest bezpieczne – ryzyko poparzenia znacząco się zmniejsza.
Kuchnie indukcyjne wyróżniają się również estetyką. Jeśli dobierzemy dobrej jakości naczynia, np. garnki czarne indukcja będzie modnym elementem całego wystroju w naszej kuchni. Ponadto jej czyszczenie jest banalnie łatwe – ponieważ płyta nie nagrzewa się dookoła garnków, resztki jedzenia nie przywierają i nie przypalają się. Kuchnia indukcyjna jest więc urządzeniem, które spełnia oczekiwania najbardziej wymagających użytkowników.