Zdrowe odżywianie

Jak dbać o naczynia gliniane?

• Zakładki: 24


Najstarszymi naczyniami na wodę, których historia sięga co najmniej 10 tysięcy lat, są naczynia gliniane. Od jakiegoś czasu wracają jednak do łask i są coraz chętniej wykorzystywane przede wszystkim ze względu na swoje prozdrowotne właściwości. Jak powinniśmy dbać o naczynia z gliny?

Zalety glinianych naczyń

Co sprawiło, że naczynia gliniane stały się tak popularnym i pożądanym produktem? Zawdzięczają to swoim właściwościom, wśród których możemy wymienić między innymi:

  • oczyszczanie wody z toksyn i chorobotwórczych mikroorganizmów,
  • uwalnianie wody od metali ciężkich,
  • nadawanie lepszego smaku wodzie,
  • wychwytywanie szkodliwych cząsteczek mikroplastiku,
  • normalizowanie odczynu kwasowo-zasadowego wody,
  • schładzanie wody podczas upalnych dni,
  • przedłużanie świeżości płynów i produktów w nich przechowywanych.

Konserwacja naczyń z gliny

Prawidłowe użytkowanie naczyń z gliny będzie możliwe jedynie wtedy, jeśli odpowiednio o nie zadbamy. Dotyczy to między innymi mycia naczyń, do czego absolutnie nie powinniśmy wykorzystywać detergentów. Przed pierwszym użyciem naczyń powinniśmy wypłukać je ciepłą wodą z dodatkiem soli kłodawskiej. Taką procedurę warto powtarzać co kilka dni. Jeśli mamy taką możliwość, warto eksponować naczynia na bezpośrednie działanie promieni słonecznych w celu wysuszenia. Wodę lub inne płyny najlepiej jest spożywać po minimum 8 godzinach od momentu wlania ich do naczynia. Co ciekawe, nie musimy obawiać się o zmianę barwy czy powstawanie osadów na ściankach naczyń — są to procesy całkowicie naturalne.

Picie wody z naczyń glinianych może przynieść nam mnóstwo korzyści. Pamiętajmy jednak, że powinniśmy o nie właściwie dbać.

Artykuł powstał przy współpracy z firmą zdrowasowa.pl.

Fot. Shutterstock

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
185 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *