Najstarszymi naczyniami na wodę, których historia sięga co najmniej 10 tysięcy lat, są naczynia gliniane. Od jakiegoś czasu wracają jednak do łask i są coraz chętniej wykorzystywane przede wszystkim ze względu na swoje prozdrowotne właściwości. Jak powinniśmy dbać o naczynia z gliny?
Zalety glinianych naczyń
Co sprawiło, że naczynia gliniane stały się tak popularnym i pożądanym produktem? Zawdzięczają to swoim właściwościom, wśród których możemy wymienić między innymi:
- oczyszczanie wody z toksyn i chorobotwórczych mikroorganizmów,
- uwalnianie wody od metali ciężkich,
- nadawanie lepszego smaku wodzie,
- wychwytywanie szkodliwych cząsteczek mikroplastiku,
- normalizowanie odczynu kwasowo-zasadowego wody,
- schładzanie wody podczas upalnych dni,
- przedłużanie świeżości płynów i produktów w nich przechowywanych.
Konserwacja naczyń z gliny
Prawidłowe użytkowanie naczyń z gliny będzie możliwe jedynie wtedy, jeśli odpowiednio o nie zadbamy. Dotyczy to między innymi mycia naczyń, do czego absolutnie nie powinniśmy wykorzystywać detergentów. Przed pierwszym użyciem naczyń powinniśmy wypłukać je ciepłą wodą z dodatkiem soli kłodawskiej. Taką procedurę warto powtarzać co kilka dni. Jeśli mamy taką możliwość, warto eksponować naczynia na bezpośrednie działanie promieni słonecznych w celu wysuszenia. Wodę lub inne płyny najlepiej jest spożywać po minimum 8 godzinach od momentu wlania ich do naczynia. Co ciekawe, nie musimy obawiać się o zmianę barwy czy powstawanie osadów na ściankach naczyń — są to procesy całkowicie naturalne.
Picie wody z naczyń glinianych może przynieść nam mnóstwo korzyści. Pamiętajmy jednak, że powinniśmy o nie właściwie dbać.
Artykuł powstał przy współpracy z firmą zdrowasowa.pl.
Fot. Shutterstock