Owoce morza to produkty spożywcze, które zdecydowanie nie każdemu przypadną do gustu. W wielu kulturach na świecie są spożywane w ilościach hurtowych, nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim na szereg korzyści zdrowotnych. Które z owoców morza warto spożywać?
Krewetki
To najbardziej popularne owoce morza na świecie. Są niskokaloryczne i mają wysoką zawartość białka, cynku, żelaza oraz kwasów omega-3.
Małże
Są pyszne i dobrze sprawdzają się jako dodatek do różnych zup oraz gulaszów. Zawierają w sobie wiele witamin, a najwięcej mają w sobie witaminy B 12, która to przyczynia się do produkcji czerwonych krwinek. Ostatnie badania wskazują także, że małże pomagają redukować stres.
Ostrygi
Zawierają w sobie bardzo witamin z grupy B, sporo cynku i witaminy D, a także miedzi. Ostrygi są znacznie droższe niż krewetki czy małże, jednakże ich właściwości zdrowotne rekompensują wysoką cenę. Ich zakup można potraktować jako inwestycję we własne zdrowie.
Ośmiornica
To taki typ owocu morza, który budzi największe kontrowersje. Jedni uwielbiają, drudzy nie są w stanie sobie wyobrazić ich spożywania. Jak się jednak okazuje, ośmiornice są niskokaloryczne, zawierają sporą ilość białka, a także są bogate w witaminę B12, żelazo oraz selen, co zmniejsza ryzyko chorób serca.
Krab
Nie wszędzie są tak łatwo dostępne, natomiast ich smak jest warty zakupu. Krab ma bardzo mało tłuszczu i jest niskokaloryczny, a przy tym wysokobiałkowy. Ponadto, zawiera w sobie sporą ilość kwasów omega-3.