Przeczytaj artykuł i dowiedz się, czy kasza kukurydziana jest zdrowa. Jeżeli tak, jakie ma właściwości i jak działa na organizm? Sprawdź też, kiedy warto zastąpić kaszką kukurydzianą popularniejszą kaszkę pszenną, np. mannę. Zapraszamy!
Czy kasza kukurydziana jest zdrowa?
O kaszach mówi się, że są bardzo zdrowe. W polskiej kuchni królują kasze gryczana, jęczmienna, jaglana. Warto jednak wiedzieć, że kukurydziana także ma działanie prozdrowotne. Przede wszystkim jest cennym źródłem węglowodanów. Stanowi jakościowe źródło witamin i minerałów, do których należą witaminy A, B6, E, kwas foliowy, kwas pantotenowy. W kaszy kukurydzianej występują przyswajalne mikroelementy: wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor, cynk, miedź, sód, mangan, selen.
Kiedy zastąpić kaszkę mannę kaszką kukurydzianą?
Podczas gdy popularna kaszka manna wytwarzana jest z pszenicy i zawiera gluten, kaszka kukurydziana stanowi produkt bezglutenowy. Dzięki temu jest zdrową alternatywą dla osób z nietolerancją glutenu. Ponadto kaszka z kukurydzy łatwo się trawi, więc może być podawana małym dzieciom, osobom z chorobami i dolegliwościami żołądka, a także w trakcie choroby, której towarzyszą osłabienie organizmu lub ból gardła uniemożliwiający przełykanie stałych produktów. Zawarte w kaszy białko nie uczula.
Kasza kukurydziana – właściwości
Wartościowy skład kaszy kukurydzianej czyni ją świetnym produktem w diecie osób chorych na miażdżycę, cukrzycę, hiperlipidemię, hipercholesterolemię. Warto rozważyć spożywanie jej w ramach wspomagania leczenia bądź profilaktyki niedokrwienia i innych chorób serca, a także układu krwionośnego. Zdrowe osoby skorzystają z właściwości wzmacniających układ odpornościowy.
Artykuł powstał przy współpracy z firmą Biozdrowy.pl.
Zdj. Shutterstock