Poznaj trzy pyszne śniadanka dla dzieci inspirowane klasykami z domowej kuchni. Zobacz, co możesz zmienić, by śniadania nie zawierały glutenu i były dobrze tolerowane przez Twojego malucha. Zapraszamy!
Bezglutenowe kanapki z uśmiechem
Gluten jest białkiem występującym przede wszystkim w pszenicy, życie i jęczmieniu. To dobra informacja, ponieważ zamieniając klasyczny chleb na bezglutenowy, z łatwością przygotujesz dziecku atrakcyjne wizualnie kanapki. Na serze czy wędlinie ułóż oczy z ogórka i uśmiech z papryki. Usta możesz też wykonać z ketchupu, ale uważaj – nie każdy ketchup to produkt wolny od glutenu!

Kaszka a la manna
Niestety stara dobra kasza manna otrzymywana jest z ziaren pszenicy, w związku z czym nie możesz przygotować na jej bazie pożywnego dziecięcego śniadania, jeśli maluch nie toleruje glutenu. Na szczęście na rynku dostępna jest doskonała alternatywa – kaszka kukurydziana. Przygotujesz ją w taki sam sposób, gotując na mleku krowim lub napoju roślinnym. Nie zapomnij wykończyć śniadania świeżymi malinami bądź sokiem z tych owoców.

Jajka myszki i żaglówki
Pożywne śniadanie dla dziecka z nietolerancją glutenu przygotujesz również na bazie jajek. Ugotuj średniej wielkości jajka kurze na twardo i przekrój na pół wzdłuż. Teraz do wyboru masz dwie wersje. Jeśli położysz połówki żółtkiem do dołu, w przód jajka wbij serowe lub rzodkiewkowe uszy myszki i oczka z czarnych oliwek czy kulek pieprzu. Z tyłu zrób ogon ze szczypiorku. Natomiast jeśli jajka odwrócisz, nabij plaster sera na wykałaczkę i zrób maszt żaglówki.
Artykuł powstał przy współpracy z firmą Biozdrowy.pl.
Zdj. Shutterstock