Dieta

3 pomysły na śniadania dla dzieci z nietolerancją glutenu

• Zakładki: 13


Poznaj trzy pyszne śniadanka dla dzieci inspirowane klasykami z domowej kuchni. Zobacz, co możesz zmienić, by śniadania nie zawierały glutenu i były dobrze tolerowane przez Twojego malucha. Zapraszamy!

Bezglutenowe kanapki z uśmiechem

Gluten jest białkiem występującym przede wszystkim w pszenicy, życie i jęczmieniu. To dobra informacja, ponieważ zamieniając klasyczny chleb na bezglutenowy, z łatwością przygotujesz dziecku atrakcyjne wizualnie kanapki. Na serze czy wędlinie ułóż oczy z ogórka i uśmiech z papryki. Usta możesz też wykonać z ketchupu, ale uważaj – nie każdy ketchup to produkt wolny od glutenu!

Kaszka a la manna

Niestety stara dobra kasza manna otrzymywana jest z ziaren pszenicy, w związku z czym nie możesz przygotować na jej bazie pożywnego dziecięcego śniadania, jeśli maluch nie toleruje glutenu. Na szczęście na rynku dostępna jest doskonała alternatywa – kaszka kukurydziana. Przygotujesz ją w taki sam sposób, gotując na mleku krowim lub napoju roślinnym. Nie zapomnij wykończyć śniadania świeżymi malinami bądź sokiem z tych owoców.

Jajka myszki i żaglówki

Pożywne śniadanie dla dziecka z nietolerancją glutenu przygotujesz również na bazie jajek. Ugotuj średniej wielkości jajka kurze na twardo i przekrój na pół wzdłuż. Teraz do wyboru masz dwie wersje. Jeśli położysz połówki żółtkiem do dołu, w przód jajka wbij serowe lub rzodkiewkowe uszy myszki i oczka z czarnych oliwek czy kulek pieprzu. Z tyłu zrób ogon ze szczypiorku. Natomiast jeśli jajka odwrócisz, nabij plaster sera na wykałaczkę i zrób maszt żaglówki.

Artykuł powstał przy współpracy z firmą Biozdrowy.pl.

Zdj. Shutterstock

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
34 wyświetlenia
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *