Lubisz przygotowywać jedzenie, próbować, badać produkty spożywcze lub obcować z nimi w inny sposób? Oto lista zawodów, które pozwolą Ci zajmować się żywnością i zarabiać na tym, co sprawia Ci przyjemność. Mówi się, że kto wykonuje pracę, którą kocha, nie przepracuje ani jednego dnia w życiu. Poznaj możliwości i wybierz taką pracę!
Praca dla miłośników przyrządzania jedzenia
Ogromne pole do popisu masz w branży przygotowywania posiłków. Możesz zostać kucharzem, pizzerem, piekarzem, cukiernikiem, lodziarzem, czekoladnikiem, piwowarem, winiarzem i wieloma innymi osobami specjalizującymi się w konkretnych potrawach lub wyrobach spożywczych. Ciekawe są propozycje lokalne, np. piekarz obwarzanków w Krakowie czy cukiernik pierników toruńskich w Toruniu. Zobacz oferty regionalne: praca Toruń.
Praca z półproduktami spożywczymi
Jako miłośnik żywności możesz pośredniczyć w procesie jej powstawania, np. zatrudniając się w fabryce, młynie, sadzie lub na roli, a także dorywczo pomagając w zbiorach warzyw i owoców. Możesz zostać hodowcą zwierząt lub uprawiać rośliny jadalne.
Technologia żywienia i badania nad jedzeniem
A może wolisz badać żywność lub pracować z nią od strony chemicznej w laboratorium? Tutaj propozycjami zawodów są technolog i technik żywienia, dietetyk. W zawodzie humanistycznym – jako socjolog – także możesz badać żywność, np. w świetle ludzkich przyzwyczajeń i preferencji. Badaniami rynku i opinii publicznej zajmiesz się z kolei w branży marketingowej, np. pracując dla korporacji spożywczej.

Inne zawody związane z żywnością
Obcowanie z żywnością zapewnią Ci również posady sprzedawcy w sklepie spożywczym, kelnera i barmana, zaopatrzeniowca artykułów spożywczych bądź magazyniera, barmana, przedstawiciela handlowego B2B. Jeśli lubisz jeść, poszukaj oferty dla testera produktów spożywczych bądź kipera.
Zdj. Shutterstock